INDEX .... BIBLIOTECA .... PUBLICACIONS .... REVISTA
_________________________________ _ ____________________________ _ _________________


Afroresistències, afroressonàncies
Teixint les altres Àfriques

Dídac P. Lagarriga (2006)


LLIBRE DISPONIBLE NOMÉS EN FORMAT PDF
PVP: 5€ - TROBA'L A LA NOSTRA LLIBRERIA VIRTUAL
_____________________________________

El llibre Afroresistències, afroressonàncies és una introducció a diverses iniciatives socials contemporànies que han sorgit al sud del Sàhara. Traçant un recorregut personal, el llibre vol superar l’Àfrica estigmatitzada i homogènia, que continua empresonada en els bucles mediàtics, per a documentar moltes de les «altres» Àfriques. Desmuntant prejudicis, anant amb peus de plom, desviant-se... Però també testimoniant, denunciant i homenatjant una societat civil que mai no ha parat de moure’s. Com escriu Aminata Traoré: «L’Àfrica no és pobre: són les institucions de Bretton Woods [Banc Mundial, FMI] les incompetents.»
_____________________________________

RESSENYA DEL LLIBRE APAREGUDA A L'AVUI (21/09/2006)
"Pensar l'Àfrica", per Carles Hac Mor
Amb dues-centes pàgines àgils, Afroresistències, afroressonàncies. Teixint les altres Àfriques (Oozebap), de Dídac P. Lagarriga ens introdueix brillantment en nombrosos aspectes de les realitats africanes. Com bé hi diu l'autor, si el colonialisme negava un passat històric, polític i cultural actiu del continent africà per construir un imaginari del salvatge, el neocolonialisme
nega el present per continuar explotant i modelant aquest salvatge, que ara anomena pobre. I indeslligablement de les qüestions que Lagarriga hi va tractant, és altament interessant el seu punt de vista, diríeu que aideològic, si això fos possible, per bé que absolutament desmuntador dels prejudicis, tenyits d'afropessimisme, amb què imaginem aquelles societats que ens són tan llunyanes a tots nivells. I hi ha paràgrafs, frases i pàgines que fan pensar sobre el pensar. Aquest toc filosòfic, importantíssim, implícit de cap a cap del llibre, juntament amb els munts d'informació intel·ligentment destil·lats, el fan un veritable assaig, un valuós exercici de reflexió. I l'edició té uns apèndixs, a www.oozebap.org/afro, que poden incitar a llegir aquesta obra tan peculiar i exemplar.
_____________________________________

RESSENYA DEL LLIBRE APAREGUDA AL SETMANARI DIRECTA (05/10/2006)
Per Antònia Vinaixa

Com em diu una amiga, "sé que és un tòpic, però hi ha tot un món allà fora que no ens han deixat ni l'opció d'imaginar-lo". I és que no estem acostumades a trobar-nos quotidianament amb les "realitats africanes", sinó només amb les seves parts més fosques. Hom pot pensar que si es vol parlar d'Àfrica evitant tocar la fam o les guerres, es pot optar per descriure paisatges majestuosos o provar de donar a conèixer tradicions culturals meravellosament riques. De fet, si fem una repassada per la majoria de les novetats editorials dels darrers anys, tant en català com en castellà, podem col·locar en un d'aquests dos blocs els escassos llibres dedicats a l'Àfrica contemporània.
On ubicaríem Afroresistències, afroressonàncies, de Dídac P. Lagarriga? No ens atrevirem a dir que el llibre obre una tercera via, molt més acurada i compromesa amb els africans i africanes que han fet de la rebel·lió els fonaments de les seves vides. I no ens atrevirem a dir-ho, entre altres coses, perquè ens sembla surrealista que necessitem un llibre com aquest, escrit l'any 2005 i publicat ara per un jove que encara no ha complert els trenta anys i que no té cap tipus de currículum acadèmic, per començar a parlar de les altres Àfriques. Amb "peus de plom", com també ho fa l'autor per a introduir-nos a tot aquest ventall "afroresistent-afroressonant", ens suposem que la via ja es va iniciar, però com tot camí, només es manté passant-hi de forma continuada. A la petita però valuosa xarxa documentalista de casa nostra que, nedant a contracorrent, s'esforça per mostrar-nos altres veus i altres experiències, ara se'ls uneix l'important Afroresistències, afroressonàncies.
En primer lloc el treball ens deixa clar que ens trobem davant d'una introducció a diverses (i remarco diverses) experiències i iniciatives que succeeixen a l'Àfrica sudsahariana des de la segona meitat del segle XX. De manera personal, l'autor passeja per feminismes, lluites pels drets homosexuals, anticolonials, anarquistes i sindicals, per escriptores, filòsofs hermenèutics, sufís i el periodisme independent, per la música dels clàssics Fela Kuti, Thomas Mapfuno i Oumou Sangaré, i per fenòmens recents i massius com la conscienciació social intergeneracional per mitjà del hip hop.
Tanta varietat no suposa un entrebanc al discurs unitari de Dídac P. Lagarriga, ans el contrari: sense aquesta polifonia radical, l'escrit ens quedaria coix. De fet, i si alguna cosa hi trobem a faltar, és que el llibre sigui llibre i s'aturi, quan el que necessitem és que aquestes veus siguin constants i diàries i que ens facin de contrapès a tot el rebombori mediàtic al servei del neocolonialisme, sistema que vol un continent impotent i incompetent per a continuar amb la seva màxima de grans beneficis amb una mínima inversió.

_____________________________________

RESSENYA DEL LLIBRE APAREGUDA AL MASALA (SET-OCT 2006)
Elba S. Mansilla / La ciutat invisible
Exhaustiva introducció a les iniciatives socials contemporànies que han sorgit al sud del Sàhara des dels anys 70. A través d'un recorregut força personal, l'autor documenta àmplia però humilment el bast i desconegut mapa polític africà, mitjançant centenars de biografies, cites
bibliogràfiques i referències a col·lectius i organitzacions, en un exercici literari que busca superar l'Àfrica estigmatitzada i homogènia empresonada en els bucles mediàtics.
A tall d'exemple, l'autor fa un amplíssim repàs pel feminisme postcolonial africà, que entre d'altres ruptures, desmunta la màxima feminista "el que és personal és polític" plantejant que "l'excessiva personalització de l'opressió pot equivaler a la seva despolitització" i s'aborden prioritats polítiques de les dones africanes com ara la sida, els lesbianisme i la homosexualitat, la mutilació genital o la relació dona-islam. Igualment, es traça un interessant recorregut per les organitzacions sindicals, històricament vinculades a organitzacions juvenils i de dones, de defensa dels drets humans i a cooperatives agràries i petits productors. Aquest entramat organitzatiu ha anat evolucionant cap a comitès contra les privatitzacions, en el marc de les
grans campanyes internacionals i en reinvidicacions locals i regionals per l'accés a l'aigua, la salut o l'educació, sense deixar de banda les propostes d'economia popular.
En pròpies paraules de l'autor, el llibre busca "desmuntar prejudicis, anant amb peus de plom, desviant-se.... i alhora testimoniant, denunciant i retent homenatge a una societat civil que mai no ha parat de moure's".
_

_____________________________________


Índex del llibre:

- De l'afropessimisme a l'"altra Àfrica".
- Raça i "seccions".
- Buscar "altre" al diccionari.
- Tres retalls de reaccions: violació, escissió i despigmentació.
- Feminisme i "womanism".
- Escriptores.
- Ama Ata Aidoo i Efua Theodora Sutherland.
- Aminata Sow-Fall: dona i Islam.
- Tsitsi Dangaremgba i Ken Bugul.
- Sortir del llibre: donar voltes.
- Wangari Maathai i el medi ambient.
- Afrocentrisme i feminisme essencialista vs. homosexualitats africanes.
- Darrera la màscara.
- Prudence Mabele, de tradició lesbiana.
- Activisme pels drets de gais i lesbianes a l'Àfrica del sud: Namíbia i Sud-àfrica.
- Positive Muslims; Association des femmes musulmanes pour le développement et la solidarité.
- Anne Laure Folly: "Tots vivim la mateixa història"
- Brúixoles.
- L'hermenèutica a la filosofia africana.
- Filosofia i Islam africà: l'orientalisme i l'auto-orientalisme.
- De la filosofia i la mística: l'Islam sufí.
- Tierno Bokar, Amadou Hampaté Bâ i la Tidjaniya.
- L'aventura ambigua de Cheikh Hamidou Kane.
- Democràcia, falsa democràcia, democratures, dictadures...
- Joseph Ki-Zerbo: historiador.
- L'anarquisme africà i la història.
- Evolució del sindicalisme.
- L'anarquisme africà: utopia entre present i passat.
- L'Awareness League de Nigèria; Bikisha Media Collective, Zabalaza books i l'Anarchist Union de Sud-àfrica.
- Wilstar Choongo i l'Anarchist Workers Group de Zàmbia; l'AUPEJ de Senegal.
- Comunalisme i Islam: gestió al marge de l'estat.
- Del luxe ben entès.
- Dos exemples de lluita contra el neocolonialisme: Saro-Wiwa i Mongo Beti.
- Ken Saro-Wiwa i el Movement for the Survival of the Ogoni People (MOSOP).
- Mongo Beti i la "Françafrique".
- Saro-Wiwa, Mongo Beti i Ngugi: llengües africanes i el com i el què.
- Món editorial.
- Llibertat de premsa.
- Carlos Cardoso i la privatització de la repressió a Moçambic.
- Norbert Zongo i el periodisme ben fet des de Burkina Faso.
- Altres intensitats: el periodisme cultural.
- Africultures, Transition i Chimurenga: tres revistes, mil maneres.
- Cultura d'indústria social.
- Samuel Fosso: fotografies.
- Lletres, sons i so: griots, Oumou Sangaré, Thomas Mapfuno, Fela Kuti.
- "Essència" del hip hop i l'Atlàntic negre: root vs route.
- El hip hop a l'Àfrica: història de racons.
- Dakar: Positive Black Soul, Pee Froiss, Daara J, Djoloff...
- Dakar (bis): ALIF: Attaque Libératoire de l'Infanterie Féministe.
- Rap: censurat al Congo però amb interès pels polítics a Benín.
- Tanzània: de la poesia suahili al "hip hop massai" de X Plastaz.
- Sierra Leone: el hip hop dels nens soldats.
- Aculturació: hip hop i internet.
- "Afro@digital", document sobre revolució digital.
- Software lliure. ABULL: Association Burkinabé des Utilisateurs de Logiciels Libres.
- Timbuktu Chronicles: blog panafricà.
- Les altres Timbuktu Chronicles.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Apèndix

(desembre 2006)

01. Hip hop a l'Àfrica. Recorreguts i maneres
02. A cops d'ull. Creació audiovisual a l'Àfrica
03. Àfrica i els blogs

(desembre 2007)

04. Mapa de teatre contemporani africà

Dossiers en pdf disponibles a

::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::

______________________________________
Aquest llibre té una llicència Creative Commons
Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.0

© Dídac P. Lagarriga, 2006

ISBN: 84-609-5632-6

_____________

Dídac P. Lagarriga (Sao Paulo, Brasil, 1976) viu a Barcelona. Ha publicat entre d'altres la novel·la "Hablarlo"